Veelgestelde vragen en antwoorden over het elektrisch bestrijden van invasieve plantsoorten (exoten) met onze tractor


Hieronder vindt u de veelgestelde vragen m.b.t. het bestrijden van invasieve plantsoorten (exoten), zoals bijvoorbeeld vragen over het elektrisch bestrijden. Staat uw antwoord er niet bij schroom dan niet om het contactformulier in te vullen of even telefonisch contact op te nemen. Het d.m.v. stroom invasieve soorten bestrijden roept vele vragen op. Wij geven u graag het antwoord.

Elektrisch bestrijden. Dat werkt toch met hoge elektrische spanningen? Is dat niet gevaarlijk?
Het werktuig is ontwikkeld en gebouwd conform het Fail-Safe principe. Dit houdt in dat het bij een storing of gebrek niet minder veilig is. Het systeem kan in zo’n geval minder goed of helemaal niet meer werken. Failsafe is een ontwerpprincipe waarbij de eis geldt dat voorzienbare fouten, gebreken en verstoringen in het (ontwerp)proces niet mogen leiden tot een minder veilige werking. Daarnaast hebben onze machinisten een meerdaagse opleiding gevolgd over de werking van de machine. Het werktuig is bovendien uitgerust met fysieke afscherming en veiligheidsbeugels en een noodknopschakeling waarbij het gehele werktuig met één knop kan worden uitgeschakeld.

Hoe diep dringt de stroom door tot in de wortels?
Dit is mede afhankelijk van de ondergrond en de structuur van het wortelpakket van de plant. Als vuistregel kan worden uitgegaan van minimaal 20 cm werkingdiepte.

Wat is het effect op het ondergrondse leven?
Tijdens uitgevoerde tests zijn er minimaal tot geen nadelige gevolgen geconstateerd aan het bodemleven. De impact is gelijk aan of minder dan reguliere grondbewerkingen zoals ploegen, spitten etc.

Wat kost de XPower-tractor per uur en hoeveel m2 kun je bewerken per uur?
De machine kost per achturige werkdag (excl. aan- en afvoer) € 1.580,- productie is afhankelijk van aantal locaties en oppervlak per locatie. Bij een rijsnelheid van 2 km/uur bedraag de productie (netto)
rond de 2.000 m2 per uur.

Kan ik de XPower tractor per uur inhuren of kunt u voor een bepaald gebied een vaste prijs afgeven?
Beiden behoren tot de mogelijkheden, voor meer informatie hierover kunt u onze contactpersoon benaderen of via het contactformulier

Ik zou de XPower-techniek graag in ons RAW-bestek willen zetten. Heeft u daar een standaard tekst voor die ik eventueel als bestekschrijver zou kunnen overnemen?
Voor zowel RAW als UAV-GC is op dit moment nog geen standaardtekst beschikbaar om op te nemen in uw bestek. We kunnen hier wel samen even naar kijken en deze specifiek voor uw uitvraag opstellen.

Welke invasieve exoten/soorten zou je hoeveel keer per jaar moeten bestrijden met deze elektrische bestrijdingsmethode?
De soorten, welke nog geen omvangrijke (meerjarige) stam hebben gevormd, kunnen worden bestreden.
Indien houtvorming reeds is opgetreden dienen de planten eerst te worden afgezaagd/gemaaid. Na een hergroei van ongeveer 20-30 cm kan vervolgens de bestrijding plaatsvinden.
Alle planten (onkruiden/invasieve plantsoorten) zijn gedurende het groeiseizoen te behandelen. Met uitzonder van (invasieve) waterplanten.
Het aantal behandelingen is afhankelijk van soort, ouderdom (bij meerjarige planten) en ondergrond.

Zijn er ook resistente onkruiden/soorten?
Er is geen resistentieontwikkeling voor de techniek. De toepassing/uitvoering is ook niet afhankelijk van gunstige (droge) weersomstandigheden voor, tijdens en na de behandeling.

Is deze techniek wellicht iets om te introduceren in de land- en tuinbouw?
De eerste (prot)types zijn ontwikkeld vanuit de vraag in de landbouw (suikerriet). Op dit moment vinden (afgeleide) machines steeds meer toepassing in het dagelijkse onderhoud in de wijngaarden.
Daarom zullen land- en tuinbouwbedrijven deze manier van onkruidbestrijding zeker interessant vinden. Ook in de veesector is de machine toepasbaar bijvoorbeeld voor het bestrijden van distel en andere ongewenste planten in de weilanden.
Geïnteresseerde bedrijven kunnen deze vrijblijvend stellen via ons contactformulier.